Backtimjans kaniner

Om angorakaninen
  • Angoragarn är det mjukaste och finaste garn som finns.
  • Det är en ren naturprodukt som inte skadar miljön
  • Det är så mjukt och lent att du kan ha det direkt mot huden utan att det kliar eller sticks.
  • Det är otroligt varmt, jämförbart med anddun och flera gånger varmare än lammull
  • Lindrar värk i leder och muskler.
  • Ullen klipps från kaninerna

Skötsel

 

Angorakaninen ska ha samma skötsel som andra kaniner, förutom med den skillnaden att de ska klippas var 3:e månad. Ströet får inte fastna i pälsen. Bäst är halm, (ej havrehalm) Jag använder hö med ett lager spån under, eftersom jag inte får tag på halm. Tips på hur man klipper finns på You tube, det var så jag lärde mig, men det kan även dyka upp hemska klipp på när de plockas och det är rent djurplågeri! Känner man sig osäker på den första klippningen, hjälper jag gärna till. Jag tar även på mig klippningar om du inte hinner själv. Man märker på kaninen om den måste klippas innan 3 månader gått: Då tappar den aptiten helt. Då kan man inte vänta med klippningen. Att den äter mindre hänger även ihop med att den får mycket lägre ämnesomsättning då de har full päls, och då kan det vara bra att ge lite extra gott som hårdbröd och morötter. Det finns mycket gott och nyttigt man kan ge sin kanin, men vad försiktig med stora mängder eftersom magen är känslig.

 

Ullen

Ullen är mycket varm och mjuk. Jag kan bära angoraplagg direkt mot huden, mot halsen och handlederna. Garnet blir väldigt värmeisolerande, jag vill nog skryta med att det är den bästa och lyxigaste ull som finns. Jag har inte behövt tvätta ullen innan jag spinner den, men kardar eftersom jag är nybörjare på att spinna. Annars tar man en tott med päls och spinner direkt utan att karda den. 

Lite fakta om ullen:

Angorakaninens ullfiber räknas som 8-12 micron. Micron är värdet på ur fin ullen är. Man kan jmf. med ex. Alpacka 16-20 Micron och Merinofår 17-22 Micro. Som alla vet är även det mycket fin och mjuk ull från dessa djur. Angoraullen är den mest värmeisolerande man kan hitta.

Ullsortering:

1 klass är världens lyxigaste ull och ska vara över 6 cm, ren och inga filtningstendenser. 2 klass är 3-6 cm och 3 klass under 3 cm. Det finns fler klasser, jag återkommer om det då jag tagit reda på mer. Magullen brukar vara skräpig och passar bra att ha som fyllning i ex. en dyna efter att man rengjort den.  Jag använder 1:a klass ullen till mina lyxiga värmande smycken, och 2:a och 3:e klass till garnblandningar och tovningsprojekt.

Historia

Angoran kallas även silkeshare, och uppkom i England redan på 1300-talet.Jag gissar på att det var mutationer som uppkom om människan upptäckte att ullen kunde användas.  Den började farmas i Frankrike på 1700-talet.
Till Sverige kom angorakaninerna på 1870-talet. Angoran är nog den mest domesticerade kaninen eftersom den inte klarar sig utan människan; i naturen dör den eftersom den till slut tovar ihop och svälter ihjäl.

 

Källa: Ett flertal angorasidor på webben samt min egen (väldigt korta än så länge) erfarenhet

För mer info så finns Svenska angoraföreningen samt flera facebookgrupper för angorakaniner där man kan ställa frågor och få svar från erfarna angorauppfödare.