Backtimjans kaniner

Kaninerna

Jag är medlem i Sveriges kaninavelsföreningars riksförbund,  Kaf Västerbotten samt Svenska Vädursklubben och har uppfödarnummer W84. Uppfödningen finns i Järved, Örnsköldsvik. De raser jag har är: Angora, Dvärgvädur och Lejonhuvad dvärgvädur. Kullar väntas till våren 2018 från både Angora och Lejonhuvade. Se mer av senaste kaninbilder och uppdateringar på Ateljé Fluffiga kaninens fb-sida. 

Angora

Hanar

 

 Ingen avelshane finns för tillfället

 

 

Honor

 
Lumshedens Bianca 95 p f. 2017 Vit rödögd

 

 

 

Lejonhuvad dvärgvädur

Hanar

 

Norrhavets Dante Färg: Madagaskar 92 p

Mamman är dvv, morfar dvv med 96,5 p.

Dante är en enkelmanad projektkanin som ska medverka till att få fram Lejon med fina kroppar. Han älskar att hoppa och är ett litet kraftpaket, så det kommer  säkert att bli avkommor med bra hoppanlag. Mycket modig och social.

 

 

Gunnar som egentligen heter  Ovansjös Gnocci. Färg: Madagaskar, mantlad. 94 p.

Gunnar är myskillen som är lite mer försiktig. Han hoppar inte mer än över kanten in till sin bur. Han älskar att vara lös i dotterns rum och gosa i famnen. En riktig kelgris.

 

Honor

 
Norrhavets Aspirin, född 2017. Färg: Zobelsiames blå. 91,5 p. 

En glad hopptjej som kommer fram och vill ha uppmärksamhet så fort jag går in i honornas lösdrift. Hoppar från stillastående lätt upp på köksstolen. Underbart snäll! 

 

Dvärgvädur

Honor

 
Jema´s Olivia född 2017. Färg: Mantlad madagaskar. 94,5 p B-klass
 
En social och glad tjej, hon inköptes på LU i Borlänge 2018. Tanken var att hon skulle få medverka till Lejonaveln, men hon hann tyvärr få en öronskada innan A-kortet, så nu är hon till salu som kel. Hon hann få en överraskningskull med rymmar-Scooby i somras då hon gick lös på gården.
 
 
Kaniner som fortsatt sin avelskarriär hos andra uppfödare:
 
 
 
Hanar
 
 
Orsakullans Charmander född 2017 Färg: Madagaskar. 94 p
En go liten kille som även han fick följa med hem från LU 2018
 
 

Billstabyns Prins, 94,5 p. Färg: vit

 
 Honor
 
 
Lumshedens Benitha. Född 2017. Färg: Chinchilla

 

 

Billstabyns Regina. Född 2017 Färg: Viltblå

 
 

 

 

Om angorakaninen
  • Angoragarn är det mjukaste och finaste garn som finns.
  • Det är en ren naturprodukt som inte skadar miljön
  • Det är så mjukt och lent att du kan ha det direkt mot huden utan att det kliar eller sticks.
  • Det är otroligt varmt, jämförbart med anddun och flera gånger varmare än lammull
  • Lindrar värk i leder och muskler.
  • Ullen klipps från kaninerna

Skötsel

 

Angorakaninen ska ha samma skötsel som andra kaniner, förutom med den skillnaden att de ska klippas var 3:e månad. Ströet får inte fastna i pälsen. Bäst är halm, (ej havrehalm) Jag använder hö med ett lager spån under, eftersom jag inte får tag på halm. Tips på hur man klipper finns på You tube, det var så jag lärde mig, men det kan även dyka upp hemska klipp på när de plockas och det är rent djurplågeri! Känner man sig osäker på den första klippningen, hjälper jag gärna till. Jag tar även på mig klippningar om du inte hinner själv. Man märker på kaninen om den måste klippas innan 3 månader gått: Då tappar den aptiten helt. Då kan man inte vänta med klippningen. Att den äter mindre hänger även ihop med att den får mycket lägre ämnesomsättning då de har full päls, och då kan det vara bra att ge lite extra gott som hårdbröd och morötter. Det finns mycket gott och nyttigt man kan ge sin kanin, men vad försiktig med stora mängder eftersom magen är känslig.

 

Ullen

Ullen är mycket varm och mjuk. Jag kan bära angoraplagg direkt mot huden, mot halsen och handlederna. Garnet blir väldigt värmeisolerande, jag vill nog skryta med att det är den bästa och lyxigaste ull som finns. Jag har inte behövt tvätta ullen innan jag spinner den, men kardar eftersom jag är nybörjare på att spinna. Annars tar man en tott med päls och spinner direkt utan att karda den. 

Lite fakta om ullen:

Angorakaninens ullfiber räknas som 8-12 micron. Micron är värdet på ur fin ullen är. Man kan jmf. med ex. Alpacka 16-20 Micron och Merinofår 17-22 Micro. Som alla vet är även det mycket fin och mjuk ull från dessa djur. Angoraullen är den mest värmeisolerande man kan hitta.

Ullsortering:

1 klass är världens lyxigaste ull och ska vara över 6 cm, ren och inga filtningstendenser. 2 klass är 3-6 cm och 3 klass under 3 cm. Det finns fler klasser, jag återkommer om det då jag tagit reda på mer. Magullen brukar vara skräpig och passar bra att ha som fyllning i ex. en dyna efter att man rengjort den.  Jag använder 1:a klass ullen till mina lyxiga värmande smycken, och 2:a och 3:e klass till garnblandningar och tovningsprojekt.

Historia

Angoran kallas även silkeshare, och uppkom i England redan på 1300-talet.Jag gissar på att det var mutationer som uppkom om människan upptäckte att ullen kunde användas.  Den började farmas i Frankrike på 1700-talet.
Till Sverige kom angorakaninerna på 1870-talet. Angoran är nog den mest domesticerade kaninen eftersom den inte klarar sig utan människan; i naturen dör den eftersom den till slut tovar ihop och svälter ihjäl.

 

Källa: Ett flertal angorasidor på webben samt min egen (väldigt korta än så länge) erfarenhet

För mer info så finns Svenska angoraföreningen samt flera facebookgrupper för angorakaniner där man kan ställa frågor och få svar från erfarna angorauppfödare.

 

 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.